Prof. Dr. Cemal Özgüven
Orta ve lise öğrenimini Talas Amerikan Ortaokulu'nda (‘61) ve Tarsus Amerikan Koleji'nde (‘64) yapmış, yüksek öğrenimini ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde (‘68) tamamlamıştır.
1981 yılından itibaren 2010 yılında emekli olana kadar çalıştığı Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesindeki Mesleki İngilizce derslerini hem lisans hem de yüksek lisans düzeylerinde uzun yıllar boyunca üzerine almıştır. Görevi çeşitli fakültelerin hazırlık sınıflarındaki İngilizce derslerini yürütmekle sınırlı olan Yabancı Diller Bölümü’nün bir müddet başkanlığını yapmıştır.
Akademik uzmanlığı Yöneylem Araştırması alanındadır. Bu alanda ders kitaplarının yanında ulusal ve uluslararası düzeyde yayınlanmış çok sayıda makalesi vardır.
Prof. Dr. Sinan Bayraktaroğlu
Talas (’61) ve Tarsus (’65) Amerikan Kolejlerinde okudu. AÜ DTCF’de İngiliz Edebiyatı, Latince ve Osmanlı Tarihi alanlarında lisans eğitimi gördü. Akademik kariyerine ODTÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi Beşeri İlimler Bölümünde İngiliz Dili ve Edebiyatı alanında öğretim görevliliği yaparak başladı. İngiltere Leeds Üniversitesi’nde “Dilbilim ve İngiliz Dili Öğretimi” alanında yüksek lisans, Londra Üniversitesi Eğitim Enstitüsünde Eğitim Bilimleri Yeterlilik Diploması alarak aynı kurumda “Uygulamalı Dilbilim ve Yabancı Dil Eğitimi” alanında doktora eğitimi gördü. Cambridge Üniversitesi’nde uzun yıllar Uygulamalı Dilbilim, Türk Dili ve Kültürü alanlarında öğretim üyeliği görevinde bulundu. Cambridge Yabancı Diller Merkezi’nin (The Cambridge Centre for Languages, Sawston Hall) 22 yıl kurucu direktörlüğünü yürüttü. Bu arada, 1997 yılında yine Cambridge’de, Atatürk ilkeleri doğrultusunda Türk çocukları için Uluslararası Bakalorya Diploması veren “Uluslararası Türk Lisesi”ni kurdu. Türkiye’de Koç Lisesi ve Koç Üniversitesi’nin kuruluşlarında merhum Vehbi Koç’un eğitim danışmanlığını yürüttü. 2000 yılında Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından “T.C. Devlet Üstün Hizmet Madalyası” ile taltif edildi.
2007 yılından bu yana Türkiye’de 12 değişik vakıf ve devlet üniversitelerinde kısa süreli görevler üstlenerek yükseköğretimdeki İngilizce ve Türkçe eğitimde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde araştırma yürüttü. Uluslararası yayınevleri tarafından yayınlanmış kitapları ve bilimsel makaleleri bulunmakla beraber, Türkiye’deki araştırmaları sonucu olarak, Türk okuyucular için bugüne kadar çok sayıda makale ile aşağıdaki kitap yayınları bulunmaktadır:
Yabancı Dil Eğitimi Gerçeği: Yabancı Dilde Eğitim Yanılgısı (2011); Türkiye’de Yabancı Dil Eğitimi: Beklentiler, Gerçekler, Öneriler (2015 ve 2. Baskı 2019); Cumhuriyet’in 100.Yılına Doğru Yükseköğretimde Dil Çıkmazı: Türkçe ve İngilizce Eğitimde Sorunlar ve Çözüm Önerileri (2017 ve 2. Baskı 2019); Yabancı Dil Öğrenmeyi Öğretme ve Öğrenmeyi Öğrenme (İnkılâp Yayınevi, 2022); Yabancı Dil Öğretmeni Yetiştirmek: Bilgi, Beceri ve Yeterliliklerin Kazanımı (İnkılâp Yayınevi, 2022); Dünden Bugüne Türk Toplumunda Kültür Çatışması: Dil ve Eğitim (Akılçelen Kitaplar, 2023)
|